Gevoelig versus inlevingsvermogen

Alle empaten zijn hoog gevoelig, maar niet alle hoog gevoelige mensen zijn empathisch. Dit is een topic wat naar voren kwam tijdens een Quantum Sphere Healing les welke ik gaf. Volgens Elaine Aron, schrijfster van “The Highly Sensitive Person”, valt 15 tot 20% van de mensen in de hoog gevoeligheid categorie. Als je wilt weten of je hoog sensitief bent, kun je dat on line checken op http://hsperson.com/test/highly-sensitive-test/ als je in deze categorie valt, is het de moeite waard om haar boek te lezen.

Ik realiseerde mij niet dat ik hoog gevoelig was totdat ik deze informatie tegenkwam vlak voordat ik ging scheiden in 2000. Ik was zo opgelucht om te ontdekken waarom leven voor mij zo’n strijd was. Het leek alsof ik constant aan het vechten was emotioneel en energetisch om mijn hoofd boven water te houden. Terug kijkend, zou ik mijn jeugd omschrijven als zeer stressvol en onderdrukt. Er was altijd veel drama in het huishouden tussen mijn ouders. Mijn moeder wilde van mij het ideale kind maken, dus daar lag voor mij de druk.

Een hoog sensitief persoon is meer afgestemd op hun omgeving dan iemand die niet sensitief is. Dit houdt in dat mensen meer details zien, nuances van gebeurtenissen opmerken, het voelen van emotionele stromingen, observeren van de reacties van mensen en het waarderen van specifieke punten van kunst en muziek. Dit is waarom ik goed ben in het kijken naar vogels en in plantkunde. Ik pik ook veel meer informatie op van een klant tijdens een heling sessie dan de meeste andere helers.

De keerzijde is dat we neigen tot over stimulatie en overweldigd raken door externe bronnen zoals harde muziek, menigten, emotioneel drama en groep evenementen zoals feesten en vergaderingen. Ik gaf mezelf pas toestemming om deze gebeurtenissen te mijden toen ik weer single was, als ik wel ergens heen ging, ging ik daar vaak eerder weg. Dit was niet mogelijk in mijn jeugd of destijds met mijn man.

Ik heb met verschillende klanten gewerkt in mijn praktijk welke zichzelf zien als empathisch. Dit blijkt een geërfde karaktereigenschap te zijn. Empaten zijn altijd hoog sensitief, omdat zij meer opmerken en voelen van wat er om hen heen gebeurd. Niet alleen maar opmerken, zij nemen ook andermans energie of situatie tot zich. Helaas, voor in ieder geval de mensen waar ik mee werkte, zitten zij vast met deze energie welke zij tot zich hebben genomen. Als die energie slecht, zwaar of eng voelt, reageert de empaat met het beschuldigen van en vingers wijzen naar de ander. De ‘ander’ wordt bestempeld als duister, destructief en schadelijk voor de empaat. Het eind resultaat hiervan kunnen grote problemen zijn met socialiseren en intieme relaties. Hun gezondheid kan eronder lijden en velen gaan leven als een kluizenaar om zichzelf te beschermen.

De hoog gevoelige persoon neigt naar zelfbeschuldiging als het leven niet zo goed gaat door te reageren op over stimulatie. Ze kunnen zichzelf ook dwingen in situaties welke hun gevoeligheid niet ondersteunt door werk, sociale, familie en relatie druk.

Voor de empaat voelt het of de externe opgenomen energie nooit meer weg gaat. De oplossing voor de empaat is om beter hun grenzen te gaan stellen, gegrond blijven zodat zij de energie van een ander welke zij tot zich genomen hebben kunnen afvoeren en zichzelf goed genoeg kennen om te onderscheiden wat van hunzelf is en wat van anderen is.

hsp01

Voor zowel de empaat als de hoog gevoelige is de oplossing om hunzelf te (leren) kennen. Voor de hoog gevoelige, ken je grenzen en creëer genoeg zelf ondersteuning om bij iets te blijven welke het beste is voor je gevoelige karakter. Voor de empaten, jullie hebben de neiging om in  energieën van iemand anders op te gaan. Ken jezelf goed genoeg om te weten welke energie van jullie is en welke van iemand anders.

Zie ook Carla’s artikel Sensitive versus Empathic

Opmerking van Mirjam:

Ik ben in 2008 erachter gekomen dat ik hooggevoelig en empathisch (inlevend) ben en dat verklaarde voor mij ook een hoop in mijn leven. Ik voelde sowieso anderen goed aan en was altijd snel door iets of iemand geraakt, ging snel in iets of iemand op. Ik merkte het ook direct als er bijvoorbeeld een voorwerp ietsjes verplaatst was in huis of in mijn kamer. Mijn oudste zoon heeft dit ook en is zeer gevoelig. Ik begon uit angst mij te beschermen met kristallen tegen de energieën van anderen of ik visualiseerde een bol van wit licht om mij heen of spiegels welke naar buiten waren gericht en zo ging ik naar buiten om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Op verjaardagen kwam ik al niet graag en een markt is/was voor mij een verschrikking of een druk stadscentrum waar ik liever nog steeds niet graag kom. Door van lieverlee mezelf steeds meer te leren kennen, door weer naar mijn hart stem te luisteren, met mijn diepere zelf te verbinden, grenzen te stellen, te onthechten van het opgedrongen systeem waar we in leven, nee leren zeggen als je iets niet wilt  en het niet meer willen voldoen aan de verwachtingen van anderen (wat ik zelf dacht hoe ik moest doen of zijn naar een ander toe) ging het steeds beter met het onderscheiden van de energie/emoties van mezelf en de energie/emoties van anderen. Nu ik mijn chakra’s heb verwijderd, voel ik mij helemaal stukken beter en voel het direct als er een emotie opkomt welke niet van mij is, of een gedachte. We worden namelijk ook via onze mind gemanipuleerd met gedachten/emoties welke niet van ons zelf zijn. Ik grond/aard mezelf elke dag (ochtend en avond) met de hart kern van moeder Aarde en voer zo ook de energie af welke ik niet nodig heb en het opgelost kan worden. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s