Schaduwaspecten van jezelf, hoe deal je hiermee?

Ieder mens heeft allerlei aspecten van zich zelf en dus ook schaduwaspecten. Deze herkennen velen niet als zodanig, dat deze aspecten ook zeker deel zijn van hun zelf en dat uit zich in het vingerwijzen naar anderen voor jouw pijn en andere emoties welke je ervaart met anderen.

Een persoon kan bijvoorbeeld iets in jou triggeren, waarvan je zelf niet eens bewust bent dat het een (spiegel) reflectie is naar een gekwetst deel in jezelf.. welke in de schaduw zit, goed verborgen. We worden bijvoorbeeld boos op of geïrriteerd door een ander die dat deel in ons triggert en gaan we vingers wijzen naar die persoon. Want die persoon is zo betweterig of jaloers of onzeker en daar irriteren we ons aan, aan het gedrag van anderen. Het zegt alles over ons zelf. Wat zit er nog aan onverwerkte pijn of verdriet uit dit leven, maar zelfs dat uit vorige levens? Wat zich kan uiten in allerlei vormen, ook in de vorm van aandoeningen, ongelukken of ziektes. Durven we in de spiegel te kijken welk de ander ons voorhoudt en dan de vinger naar ons zelf wijzen? Diep te graven in ons zelf waar de pijn zit in de vorm van bijvoorbeeld irritatie als gevolg van je niet begrepen voelen door anderen?  Dit is een zeer essentieel stuk in ons leven om aan en mee te werken, dit wel samen met ons diepere zelf. We zijn de scheppers van ons drama in ons leven.

We kunnen al in de buik van onze moeder een trauma oplopen. Ik zal mezelf als voorbeeld nemen en een kort voorbeeld beschrijven van mijn eigen ervaring (voor uitgebreidere info lees dit artikel) In het algemeen kunnen kinderen (zeker op jonge leeftijd) gemakkelijk in fragmenten splitsen. Er vindt een traumatische gebeurtenis plaats en het kind zal het traumatische deel in de vorm van pijn of verdriet afsplisten en wordt dat deel een schaduwaspect, weggestopt van het bewustzijn. Zelf heb ik een keer een beeld gezien van mijzelf in de buik van mijn moede met nog iemand anders. Tijdens een hart sessie met Suzanna ging ik energetisch terug naar dat moment en ik voelde dat het niet fijn was in de buik van mijn moeder. Ik wilde daar niet zijn, niet gesplitst worden van mijn diepere zelf.. Dat was namelijk de andere baby welke ik zag in het beeld wat ik kreeg. Ik ben uiteindelijk in een stuitligging geboren, wat nogal traumatisch is voor zowel moeder als het kind die geboren wordt. Ik was drie weken na de uitgerekende bevaldatum geboren, wat nu vrijwel niet meer voorkomt. Na uiterlijk twee weken overtijd wordt een kind dan gehaald. Ik ben een groot deel van mijn leven niet bewust van geweest, hoe ik afgesneden was van mezelf. Hoe alleen ik mij voelde in mijn leven, op zoek was naar iemand die mij begreep en dit traumatische gebeuren zich uitte in slachtoffergedrag, ik had allerlei identiteiten gecreëerd, anderen willen pleasen, zodat zij mij aardig vonden en ik me niet zo alleen voelde. Ik voelde me niet gehoord en gezien in mijn leven.. Totdat ik mezelf weer kon zien en horen. Dat is een behoorlijk proces geweest en anderen hebben hier ook een rol ingespeeld.

image

Er zijn diverse vormingen voor het ontstaan van schaduwaspecten. Zoals al eerder aangegeven door een traumatische gebeurtenis voor, tijdens of vlak na de geboorte. Er kan een trauma hebben plaatsgevonden in een vorig leven welke niet is geheeld en welke je mee neemt in een volgend leven. Het kan via genetische (geërfde ziekten en aandoeningen) patronen ontstaan, welke fysieke en emotionele pijn in je leven veroorzaakt. En zelfs het gedrag van je ouders in hoe zij zich op hun manier uiten naar elkaar toe. Je zou de delen welke je niet leuk vindt van je vader of moeder qua uitingen kunnen wegstoppen bij jezelf en krijg je weer schaduwaspecten.

Voordat we incarneren hier op Aarde, hebben we onze ervaringen al gepland welke je gaat ervaren met anderen in je leven. Met iedereen hebben we contracten afgesloten. Zodoende zullen  die bepaalde mensen ons datgene spiegelen welke vastzit in ons, waar we ons niet meer bewust van zijn. Alleen zijn we vanuit onze mind persoonlijkheid geneigd om anderen, die ons die spiegel laten zien via triggers, te veroordelen.. Boos te worden of weg te lopen van die spiegel. De truc is om die triggers te gaan herkennen ((her-in-neren). Let eens op sterke negatieve  reacties van jezelf naar de ander toe (denk aan verdrietig zijn, of boos, geïrriteerd zijn). En lichamelijke sensaties zoals plotseling opkomende hoofdpijn of hartkloppingen. Dit zijn allemaal triggers voor jou om je schaduwaspecten op te sporen en deze aspecten te omarmen, weer eigen te maken en te helen. Deze aspecten hebben als het ware een wond opgelopen. Het is aan jou om deze te helen via je hartkern (energie). Wij spiegelen ook naar anderen toe. We hebben tevens positieve schaduwkanten, we leven namelijk in een wereld van polariteiten. Een positief schaduwaspect kan zijn dat je iets bewondert aan een ander en jij denkt dat jij iets niet kan wat diegene wel kan.

Carla Fox heeft deze maand een workshop gedaan over het werken met je schaduwaspecten Workshop part V Zij geeft hierin ook twee nuttige oefeningen om je schaduwaspecten weer eigen te maken welke andere personen in je leven spiegelen of projecteren. Een deel zullen we ook via ons DNA moeten opschonen. De workshop is een echte aanrader voor wie zijn of haar schaduwaspecten weer eigen wil maken en die delen van jezelf weer helen.

Geschreven door Mirjam

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s